Založ si blog

Sila médií v lokálnej politike. Kde všade je mafia?

Silu médií sme spoznali v najmenej troch voľbách – dvoch prezidentských, ale aj posledných parlamentných. „Tvorba“ verejnej mienky médiami sa osvedčila, veď Slováci si dokázali zvoliť už druhý krát prezidenta „len tak“, a o parlamente  ani nehovorím.

Silu médií však objavujú aj lokálny politici. Nejeden primátor prišiel na to, že ak ovláda regionálne médiá, potrebuje polovicu, a niekedy len desatinu energie, aby správne odôvodnil svojím voličom rozhodnutia ktoré robí, často na hrane, ale nezriedka za čiarou zákona.

Ak v tejto činnosti asistujú aj orgány činné v trestnom konaní, môže si primátor so svojimi ľuďmi dovoliť robiť veci, ktoré nevyvolávajú otázky, ale ľudia majú chuť položiť len jedinú otázku: „Ako to že ešte nie je za mrežami?“. Rok 2020 však priniesol jedno obrovské spoznanie: spoločnosť je neskutočne skazená. Mafia sa nasťahovala do všetkých štátnych zložiek, a v niektorých mestách, či obciach, aj do samosprávy. Prepojenie politikov, elít a štátnej správy bolo na Slovensku dokázané.

Roky skúseností ma presvedčili o tom, že dnešok patrí podvodníkom. Nevynímajúc podvodníkov – politikov. Politikom podvodníkom, ktorí oklamali svojho voliča. Politikom podvodníkom, ktorí nás potom prostredníctvom „spriaznených“ médií presvedčia o tom, že konajú v mene spoločnosti, v mene občanov mesta, obce. Spriaznených médií, ktoré majú v rukách elity, s ktorými sú politici v úzkom kontakte.

Čo lepšie vykreslí skutočnosť, ako konkrétne príklady? Tak tu sú:

  1. Pred voľbami: „Nikoho z úradu neprepustíme, veď sa jedná o ľudské osudy“. Ako víťaz volieb: „vymením všetkých vedúcich, lebo chcem pracovať s najlepšími“ (teda svojimi?).
  2. Pred voľbami: „Musíme zabrániť nehospodárnemu nakladaniu s majetkom mesta“. Ako víťaz volieb: „predaj majetku mesta za tretinovú cenu znaleckej ceny (alebo 1/6 trhovej ceny) mesto robí v zmysle zákona“.
  3. Pred voľbami: „Verejnými súťažami musí mesto vybojovať najlepšie ceny“. Ako víťaz volieb: „musel som podpísať dodatok ku zmluve, aby som mestu pomohol“ (cena sa navýšila značne).
  4. Pred voľbami: „transparentnosť je prvoradá“, ako víťaz volieb: „verejnosť sa zo zasadania mestského (obecného) zastupiteľstva vylučuje“. Lebo koróňa.
  5. Atď.

Napríklad v takom Komárne asi tiež mnohí nepochybujú, že existuje prepojenie vedenia mesta s políciou a s prokuratúrou, a nesmieme zabudnúť na prepojenie so sférou podnikania. Mnoho ľudí z radov polície nepochybuje o tom, že do funkcií v polícii sú dosadzovaní „poslušný policajti“. Čo sa skrýva za slovom „poslušný“?  Napríklad ak vyšetrovateľ vedie vyšetrovanie tak, aby „nemohol“ byť určený páchateľ. Aj keď celé Komárno vie, kto tým páchateľom je. Keď víde z hodinového hotela vyšetrovateľka s príslušníkom inšpekčnej služby, čo Vás prvé napadne? Výsledok vyšetrovania inšpekcie Ministerstva vnútra potom už neprekvapí. Veď inšpektori „všetko našli v najväčšom poriadku“. A títo „poslušní“ príslušníci vedú často aj inkvizičné prípady. Veď polícia musí ukázať, že s ňou nie je možné viesť spory! Lebo polícia MUSÍ mať vždy pravdu! Na vysvetlenie: inkvizičné prípady sú tie, ktoré sa stali ináč, ale pre „dobro veci“ boli políciou trocha upravené tak, aby mohli byť postihnutí nevinní ľudia. A ak by nebola vec dohodnutá v niekým na prokuratúre, asi by sa s takýmito prípadmi urobil rýchly koniec.

Prepojenie je tak evidentné, veď akoby jedným perom vyšetrovatelia ako aj ľudia z prokuratúry píšu na oficiálne papiere – rozhodnutia, že „oznamovatelia chcú len diskreditovať primátora a poškodiť mestu“ a za týmto účelom si vraj založili aj občianske združenie. Neprekvapí ani to, keď s podobným vyjadrením príde aj primátor mesta, dodávajúc, že toto je organizované, a oznamovatelia jeho trestných činov sú niekým platení. Alebo že určitá dvojica tieto trestné oznámenia robí zo zábavy. Fakt, že sa nájdu ľudia, ktorým páchanie trestnej činnosti vadí, fakt že ešte sú ľudia ktorí si všímajú, čo sa deje okolo nich, akosi niektorí nechápu.

Fakt je ale aj to, že popri tom ako mesto chátra, a jeho majetok ubúda, niektorí „podnikatelia“ rapídne bohatnú. A že rýchlo bohatnúci podnikatelia sa pohybujú v okolí primátora, alebo politika, už asi nikoho neprekvapí. Ak je pre primátora Komárna úspech to, že predáva majetok mesta, teda majetok nás obyvateľov, za 1/3 znaleckej ceny, tak má skutočne zaujímavé hodnotové ponímanie. Fakt, že pracovníkom polície ani prokuratúry predaj majetku mesta hlboko pod trhovú hodnotu neprekáža, udivuje veľkú časť obyvateľov mesta. Ako udivuje aj nasledovná veta z pera pána prokurátora JUDr. Patrik Balaško: „Samotné porušenie právnych predpisov počas vykonávania verejnej moci verejným činiteľom samo o sebe ešte neznamená, že ide o podozrenie trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.“ Ja si toto vyjadrenie pána prokurátora vysvetľujem tak, že primátor môže nejaký ten zákon porušiť, beztrestne, hlavne ak prokurátor toto konanie „vhodne“ kvalifikuje. Je na prokurátorovi, ako kvalifikuje porušenie zákona, ale ak prokurátor vidí porušenie zákona a nekoná, teda čin nekvalifikuje, asi sa tým dopúšťa marenia vyšetrovania. Bude však tento fakt zaujímať nového generálneho prokurátora?

Samotní poslanci mesta spochybňujú zákonnosť určitých krokov primátora mesta. Napríklad jeden z poslancov vyjadril podozrenie, že primátor pravdepodobne „tajne počúval“ rokovanie jednej komisie. Iný poslanec vyjadril pohoršenie nad necitlivým prístupom k exekúciám obyvateľov mesta, kde je podozrenie z klientelizmu, iný poslanec vidí problémy pri prístupe k verejným obstarávaniam, a iný vidí problém v tom, že primátor mesta koná tak, že to neodzrkadľuje vôľu obyvateľov. Primátor Komárna sa chváli v článku aj tým, že necháva hlavnému kontrolórovi mesta „vykonávať kontroly, aby presne informoval poslancov“, ale akosi pozabudol uviesť fakt, že pri takmer každej kontrole zistil kontrolór pochybenia alebo pochybenia v zákonnom konaní (dôkaz je v správach kontrolóra). To mi pripadá tak, že pre primátora vyslovenie polovice pravdy ešte neznamená klamstvo, veď povedal len to, čo sa mu hodí. S jedným výrokom primátora však v plnej miere súhlasím, a to že „politika je v absolútnom úpadku, čo je pochopiteľné, ak si pozrieme dianie na Slovensku“. Žiaľ, v úpadku je aj regionálna politika!

Na záver ešte pár myšlienok k polícii: Myslíte si, že to, čo predvádza polícia na Slovensku, je úplne v súlade so zákonom? Keď obvinia ľudí bez jediného dôkazu a vopchajú ich do väzby? Veď oni v tej väzbe zmäknú a priznajú sa! Alebo keď policajt koná na základe objednávky? Či už nejakého podnikateľa (ktorý sa vie štedro odmeniť), alebo pracovníka veľvyslanectva, alebo svojho nadriadeného, alebo niekoho iného (mená si asi viete doplniť)? A to všetko pred našimi očami. Máte dôkazy o svojej nevine? A čo? Stačí mať správneho sudcu, a je vybavené. Dôkazy sudca jednoducho vylúči, a kruh sa uzatvára. Toto moje tvrdenie dokazuje dianie na Slovensku za posledného 1,5 roka.

Žijeme v zložitom svete. Alebo sa nám len zdá zložitý? Žijeme vo svete, keď človek vstupuje do politiky s nejakým majetkom, a odchádza z nej riadne nabalený. Keď človek vstupuje do politiky, lebo možno chce hájiť záujmy svojich voličov (to aspoň tvrdí), ale po zvolení často háji záujmy celkom iné. Systém však bol za 30 rokov zdokonalený, veď ako povedal jeden politik: „nechaj sa zvoliť, a môžeš všetko“. Najmenej 4 roky!

 

Pôvodný rozhovor s primátorom je publikovaný tu, žiaľ je len v maďarskom jazyku:

„Provokáció lehet a sorozatos feljelentések célja”

Sme na ceste do pekla?

06.04.2024

Nie, nie sme! Ja si myslím, že nie sme na ceste do pekla. Vidím to tak, že Európsku úniu donútilo USA a Anglicko prejsť otvorenou bránou do pekla. Teda my v tom pekle už sme. Brusel, ktorý v tom aktívne asistoval za účasti mnohých národných politikov sa však teší a presviedčajú nás o tom, ako je tu dobre, veď je príjemne teplo. Už cítiť zápach síry, a my už len [...]

Človek, čo si to spravil!

20.12.2023

V apríli 2020 som publikoval niekoľko myšlienok. S odstupom času, s blížiacim sa najväčším sviatkom, myšlienky sú stále aktuálne. Veľký Muhammad Ali povedal: „Boha nezaujíma nakoľko si bohatý. Zaujíma ho, koľkým ľuďom si nezištne pomohol.“ Spomalil som, takmer som zastavil. Zrazu premýšľam nad mnohými vecami, samozrejme aj nad zmyslom života, nad tým, čo tu [...]

Kto mieša karty, a kto ich rozdáva

18.12.2023

Nestačím sa čudovať, ako dokázala západná propagandistická mašinéria zblbnúť národ. Rozmýšľanie ľudí je nepochopiteľné, neľudské, a čudné. Dvojaký meter sa stal tak prirodzený, ako to, že dýchame vzduch. Pozrime sa trocha do budúcnosti, na míľniky, ktoré si mnohí pamätajú. Rok 1988-89. Nežná revolúcia. Prebehlo vyšetrovanie udalostí „sametovej [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

dartkn

Hľadanie pravdy je náročné. Ale oplatí sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 75966x
Priemerná čítanosť článkov: 3165x

Autor blogu

Kategórie