Založ si blog

Komárňanská kočneriáda, alebo keď polícii ukradnú miesto činu.

Politici to veru nemajú v dnešnom svete ľahké. Ak sú poctivý, zostanú chudobný, a potom ich majú za „blbov“. Keď však odkukajú dianie vo veľkej politike, sú „snaživý“, a obkolesia sa „tými správnymi“ ľuďmi, odmena ich neminie. Je tu však istá hranica, ktorú ani politik prekročiť nesmie! Hranica, za ktorou sú už len problémy, hranica, ktorej prekročenie nie je ochotné tolerovať obyvateľstvo. A ako vidíme, politici spravidla vôbec netušia, kde sa tá hranica nachádza. Napriek tomu, že obyvatelia strednej Európy sú nadmieru tolerantní, táto hranica nie je v nedohľadne.

V mojom predošlom blogu s názvom „Jedenáste písmeno abecedy je písmeno K. …“ som naznačil, že takých „malých Kočnerov“ máme na Slovensku neúrekom (https://sety.blog.pravda.sk/2019/10/10/jedenaste-pismeno-abecedy-je-pismeno-k-zacinaju-nim-slova-komarno-kocner-ci-kriza/). Ľudí, ktorí držia ako sa hovorí „niekoho za gule“, a sami z toho profitujú. Problémom sú však tí, ktorých nevedia ovládať. Nie preto že gule nemajú, ale práve preto, lebo ich majú.

Mesto Komárno patrí medzi perly Slovenska. Unikátny pevnostný systém, možno posledný svojho druhu na celom svete, láka do mesta nespočetne veľa turistov. Komárno sa však radí na Slovensku na popredné miesta aj z iného dôvodu. Tento rok máme v meste už tretí problémový azbestový prípad.

„Azbest je pre ľudský organizmus vysoko škodlivý. Jeho nebezpečnosť spočíva v malých rozmeroch jeho vlákien. Pri mechanickom poškodení sa ihličky azbestu dostávajú do vzduchu, kde sú schopné vznášať sa. Vdýchnutím sa dostávajú do pľúc, kde sa zabodnú do pľúcnych mechúrikov (ostré ihlice), dráždia ich a časom okolo nich môže vzniknúť rakovinový nádor. Ide o silne karcinogénnu látku. Používanie azbestu je na Slovensku zakázané.

Azbestové materiály a nástreky sa považujú za nebezpečný odpad. Na území Slovenska smie azbestové materiály odstraňovať (napr. starú krytinu) iba oprávnená spoločnosť. Oprávnenie vydáva Úrad verejného zdravotníctva. Odstránený azbest musí byť stabilizovaný a uskladnený na skládke s príslušným povolením.“ Zdroj: Wikipedia (https://sk.wikipedia.org/wiki/Azbest)

Prípad 1.:

Búranie domu s prístavbou so strechou z azbestovej krytiny z konca apríla 2019. V správach JOJ bol odvysielaný šot, kde sa primátor mesta Komárno Béla Keszegh, riaditeľ mestskej vodárenskej spoločnosti Komvak a.s. Patrik Ruman, a viceprimátor Tamás Varga postavili pred kameru a pochválili sa, že dali zbúrať dom aj s prístavbou, pričom v pozadí „bager“ búra azbestovú strechu! (https://videoportal.joj.sk/noviny/epizoda/64164-noviny-tv-joj). Keď bolo vo veci podané trestné oznámenie (nedovolená manipulácia s nebezpečným odpadom), zrazu vedenie mesta ani spoločnosť Komvak „nemala s vecou nič spoločné“. Krátko po prevalení prípadu sa uskutočnilo „stretnutie veľkých mužov“, popísané v spomínanom blogu. Polícia akosi podivne dlho nič nevyšetrovala, dajúc tak páchateľom dostatočný čas na „vypapierovanie“ prípadu (žeby niekto dostal kočnerovský príkaz, ako má vo veci konať?). Skutková podstata trestného činu však naplnená bola. Vyšetrovanie prebieha aj dnes. A klamstvá šírené vedením mesta tiež.

Prípad 2.:

Výstavba parkovísk na Alžbetinom ostrove v Komárne zo začiatku septembra 2019. Do podložia parkovísk len 200 m od studní s pitnou vodou bola navozená stavebná suť, ktorá obsahovala azbest. Prípad bol medializovaný v správach na JOJ (https://videoportal.joj.sk/noviny/epizoda/67156-noviny-tv-joj od 25:50) aj v Markíze. Opäť pozemok mesta Komárno, práce mala vykonávať mestská  spoločnosť Komvak a.s., a podľa vyjadrenia jej riaditeľa Patrika Rumana, suť priviezli zo zbúraniska od firmy Best Live Invest s.r.o. z Komárna. Prístup polície opäť čudný. Miesto činu označili páskou s nápisom Polícia, urobili asi 3 fotky a odišli. Občania aktivisti strážili miesto až do neskorého večera, ako aj nasledujúci deň od skorého rána. Polícia si myslela že ich páska miesto ochráni? Na obed nasledujúci deň prichádza „delegácia“ vedená riaditeľom spoločnosti Komvak, ktorého doprevádzalo vozidlo RÚVZ Komárno (hygiena), vozidlo viceprimátora mesta Vargu a Polície. Verdikt: azbest tu je, ale ako sa sem dostal nikto nevie vysvetliť. Zodpovední sa vyjadrujú, že vraj „aktivisti by na tom mohli mať záujem“. Lebo vraj chcú zle pre vedenie mesta! Výhovorky ako v škôlke! Okrem iných má o vec záujem aj týždenník Trend – https://www.etrend.sk/ekonomika/pri-vodnom-zdroji-v-komarne-nasli-azbest-nikto-nevie-ako-sa-tam-dostal.html. Vyšetrovanie prebieha, suť zostáva v blízkosti obydlí a vodných zdrojov. Nikto nevie odpovedať na otázku, prečo firma Komvak kúpila stavebnú suť, keď jej má mesto plné hromady – a zadarmo?! Možno v slove zadarmo sa skrýva podstata?

Mestská televízia platená z našich daní zanedlho natáča tendenčný krátky video-šot, v ktorom riaditeľ Komvaku všetko vysvetľuje. Hovorí o certifikovanom stavebnom odpade. Skúste si nájsť či niekto predáva certifikovaný stavebný odpad – pre Google je to neznámy pojem. Len akosi nikto nevie vysvetliť, ako sa do sute dostal azbest. Ani primátor Keszegh, ani žiaden poslanec (ktorým je aj riaditeľ Komvaku) nepodávajú trestné oznámenie – na pozemok mesta niekto dovezie nebezpečný odpad, a nikto zodpovedný nič nerobí. To asi vysvetľuje všetko. Fakt, že sa výstavbu či zriadenie parkovísk nebolo vydané žiadne povolenie či súhlas, že nie je vedený stavebný denník, je v tomto prípade ten najmenší problém.

Prípad 3.:

Obyvateľstvo z nezodpovedného prístupu vedenia mesta začína mať plné zuby. Všímajú si úplne všetko. Tak sa k aktivistom dostáva informácia, že niekto denne dochádzajúci do mesta videl nákladné autá viesť stavebný odpad na pozemok firmy Best Live Invest s.r.o.. FB je silný nástroj! Informácie sa rýchlo stretnú a po ich preverení je potvrdené, že v areály bývalej poľnohospodárskej strednej školy, ktorú vlastní spomínaná spoločnosť, je pravdepodobne nelegálna skládka nebezpečného odpadu s obsahom azbestu. Aktivisti informáciu odovzdávajú patričným úradom, nakoniec končia na polícii, kde podávajú trestné oznámenie. Nasledujúci deň polícia vykoná ohliadku miesta činu a ako aj na predošlom mieste, aj tu polícia ohraničí miesto činu páskou s nápisom Polícia. O dva dni po oznámení obyvatelia bývajúci v blízkosti pravdepodobnej nelegálnej skládky hlásia, že celú noc sa tu pohybovali nákladné vozidlá, bolo počuť buchot a pravdepodobne niečo odvážali. Privolaná polícia skutočne konštatuje, že pravdepodobná nelegálna skládka v objeme cca 100 m3 v priebehu noci zmizla. Ináč povedané polícii ukradli miesto činu! Toto ste asi ani vo filmoch nevideli, a ani Kočner by to lepšie nevymyslel. Takže k trestnému činu nedovoleného nakladania s nebezpečným odpadom pribúda aj trestný čin marenia vyšetrovania.

Zhrnutie:

Likvidáciu nebezpečného odpadu vykonávajú na Slovensku firmy, ktoré na to získali potrebné povolenia. Azbest je veľmi nebezpečný karcinogénny prvok. Jeho likvidácia má presne určené pravidlá, postupy, a zákonom predpísané povolenia. Drvenie strešnej krytiny s obsahom azbestu, následné nakladanie, prevážanie, skladanie a skladovanie je obzvlášť nebezpečné, lebo práve pri týchto činnostiach sa azbestové čiastočky uvoľňujú, letia ovzduším, sú vdychované ľuďmi a následne často spôsobujú rakovinu. Ako vidíte na videu v prvom prípade, primátora mesta Keszegha, viceprimátora Vargu ani riaditeľa spoločnosti Komvak Rumana tieto skutočnosti vôbec nezaujímajú. A že bolo, alebo je ohrozené zdravie ľudí, to akosi aktéri nepochopili. Najviac šokujúce je ale to, že len niečo viac ako 100 m od miesta zbúraniska je škôlka. Druhý prípad je podobný, lebo aj tu bola stavebná drť s obsahom azbestu naložená, prevážaná, vysypaná, prekladaná, a nakoniec zhutnená. Pri tom sa v prachu mohol rozšíriť azbest na značnom území mesta. Prach sa nachádza aj pri ihrisku, kde športujú ľudia, teda pri športe podstatne intenzívnejšie dýchajú, čo znásobuje možnosť vdýchnutia azbestu. Argument, že kvôli aktivistom budú môcť obyvatelia parkoviská používať neskôr mi pripadá, ako keď žobráka utešujete aký majú milionári ťažký život. No a tretí prípad, keď spoločnosť z druhého prípadu má na svojom území zložení stavebný odpad, ktorý pravdepodobne obsahuje azbest, a ten po udaní na polícii zmizne, vykresľuje našu chorú spoločnosť. Veď ľudia, ktorí stoja za dianím, žijú medzi nami, chodia po cestách kade sa azbest prevážal, ich deti chodia po cestách kade sa azbest prevážal, vietor mohol prach s obsahom azbestu nafúkať na ich pozemky, teda ohrozujú aj seba a svoje deti. A čo si takýto rodičia zaslúžia? Keď len prachy, peňáze, a peňeži, sú pre nich dôležité?

Mesto Komárno dostalo v tomto roku od MŽP špeciálne ocenenie „Za komplexnú environmentálnu propagačnú aktivitu Kampaň 480“. (http://www.komarno.sk/sk/komarno-dostalo-specialne-ocenenie-enviromesto-2019_4605-n.html). Mesto Komárno, ktoré má za 5 mesiacov 3 vážne azbestové prípady!

Na mieste je však otázka: Prečo je na južnom Slovensku najviac nádorových ochorení na Slovensku? Nesúvisí to napríklad aj s „nekvalitným“ životným prostredím?

Záver:

Pražský výběr spieval už v 80-tých rokoch: „Prachy jenom prachy nečekají, jen po nich šáhneš, a už tě mají,…“. Platilo to za socíku, a platí to aj dnes. Peniaze, moc, kontakty, pokus o ovládnutie spoločnosti a zarobenie ešte viac peňazí a tým získanie ešte väčšieho vplyvu, zarobenie ešte viac peňazí, vládanie orgánov ako polícia či prokuratúra, … nepripomína Vám to kočneriádu? Takú v malom, regionálnu, ale zato rovnako nebezpečnú?

Otázka na zamyslenie: Ovláda primátor mesta Komárno „svojich“, alebo „svoji“ ovládajú primátora?

Sme na ceste do pekla?

06.04.2024

Nie, nie sme! Ja si myslím, že nie sme na ceste do pekla. Vidím to tak, že Európsku úniu donútilo USA a Anglicko prejsť otvorenou bránou do pekla. Teda my v tom pekle už sme. Brusel, ktorý v tom aktívne asistoval za účasti mnohých národných politikov sa však teší a presviedčajú nás o tom, ako je tu dobre, veď je príjemne teplo. Už cítiť zápach síry, a my už len [...]

Človek, čo si to spravil!

20.12.2023

V apríli 2020 som publikoval niekoľko myšlienok. S odstupom času, s blížiacim sa najväčším sviatkom, myšlienky sú stále aktuálne. Veľký Muhammad Ali povedal: „Boha nezaujíma nakoľko si bohatý. Zaujíma ho, koľkým ľuďom si nezištne pomohol.“ Spomalil som, takmer som zastavil. Zrazu premýšľam nad mnohými vecami, samozrejme aj nad zmyslom života, nad tým, čo tu [...]

Kto mieša karty, a kto ich rozdáva

18.12.2023

Nestačím sa čudovať, ako dokázala západná propagandistická mašinéria zblbnúť národ. Rozmýšľanie ľudí je nepochopiteľné, neľudské, a čudné. Dvojaký meter sa stal tak prirodzený, ako to, že dýchame vzduch. Pozrime sa trocha do budúcnosti, na míľniky, ktoré si mnohí pamätajú. Rok 1988-89. Nežná revolúcia. Prebehlo vyšetrovanie udalostí „sametovej [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael

16.04.2024 06:10

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu, ale oddelene. Časť pomoci budú pôžičky.

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

dartkn

Hľadanie pravdy je náročné. Ale oplatí sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 75646x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Autor blogu

Kategórie